Za sprawą Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu do Mikołajek zawitał Drobiarski Festiwal pod hasłem "Mazurska Uczta Drobiowa".
 
Najlepsi kucharze, najsmaczniejsze dania, dobra muzyka, konkursy i warsztaty - to wszystko było dostępne dla odwiedzających Plac Wolności. Dopisała także pogoda - było słonecznie a termometry wskazały 30 stopni
Celsjusza.
W programie znalazły się otwarte warsztaty kulinarne, podczas których uczestnicy przygotowywali ,,Drób po mazursku”, zorganizowano pokazy kulinarne o tematyce ,,Kuchnie świata kontra polski drób”. Ogromnym powodzeniem cieszyły się stoiska degustacyjne gdzie serwowano ,,Drób na różne sposoby”. Rozdano kilka tysięcy porcji różnego rodzaju potraw.
Najlepsi, polscy kucharze prowadzili prelekcje na temat kulinariów, a najmłodsi mogli wziąć udział w konkursach z nagrodami. Oprawę muzyczną zapewniły zespoły Zejman i Garkumpel oraz Kasia Świątczak z zespołem.
 
 

Dodaj komentarz