Trwa RestaurantWeek. W trakcie festiwalu skosztować można popisowych dań w czterech restauracjach z terenu gminy Mikołajki - a to wszystko w atrakcyjnej cenie!

 

W zeszłym tygodniu rozpoczął się RestaurantWeek, czyli popularny, ogólnopolski festiwal kulinarny, którego celem jest promowanie lokalnej gastronomii. W trakcie wydarzenia, uczestniczące restauracje oferują specjalnie przygotowane trzydaniowe menu w przystępnej cenie. Goście mają okazję spróbować unikalnych dań, często stworzonych tylko na ten czas, i odkrywać nowe miejsca kulinarne. Festiwal odbywa się dwa razy w roku - wiosną i jesienią, i jest idealną okazją dla miłośników jedzenia, aby poznawać różnorodność kuchni i trendów kulinarnych.

Aktualna, jesienna edycja festiwalu potrwa do 17 listopada, a w jej trakcie skorzystać można z ofert aż czterech restauracji z terenu gminy Mikołajki - Piwnicy Kulinarnej, Noża w Wodzie, Ristorante Italiano oraz zlokalizowanej w Starych Sadach restauracji Pod Jabłoniami. Każda z nich przygotowała dwa specjalne menu do wyboru w okazyjnej cenie zaczynającej się od 69,99 złotych od osoby. Rezerwacji stolika dokonuje się przez stronę internetową organizatora festiwalu - doliczana jest tam automatycznie opłata rezerwacyjna w wysokości 5,98 zł od osoby. 

 

Piwnica Kulinarna

Menu A
Przystawka: Zupa krem z dyni z prażonymi pestkami i grzankami
Danie główne: Smażone sielawki (2 sztuki) z opiekanymi ziemniaczkami i surówką
Deser: Prażone jabłka pod słodką kruszonką

Menu B
Przystawka: Mazurska zupa rybna
Danie główne: Mazurska baba ziemniaczana z aromatycznym sosem grzybowym
Deser: Prażone jabłka pod słodką kruszonką

Rezerwacji stolika dokonać można tutaj

 

Restauracja Nóż w Wodzie

Menu A
Przystawka: Grillowana ośmiornica, sałatka wakame, sos mayo srirracha, grzanki
Danie główne: Filet z halibuta, risotto z grzybami, pianka czosnkowa
Deser: Karmelizowana drożdżówka, lody czekoladowe, konfitura wiśniowa

Menu B
Przystawka: Carpaccio z jelenia, grzanki, vinaigrette jeżynowy, rukola, parmezan
Danie główne: Udon z wołowiną, warzywa, orzeszki ziemne, sos orientalny
Deser: Sernik na zimno z mascarpone, malinwe coulis

Rezerwacji stolika dokonać można tutaj

 

 

Ristorante Italiano

Menu A
Przystawka: Bruschetta ze świeżymi pomidorami, bazylią i parmezanem
Danie główne: Spaghetti z borowikami w sosie z białego wina i natką pietruszki
Deser: Panna cotta waniliowa z sosem malinowym

Menu B
Przystawka: Krem z pomidorów
Danie główne: Gniocchi z policzkami wołowymi, brokułem i serem pleśniowym
Deser: Panna cotta waniliowa z sosem malinowym

Rezerwacji stolika dokonać można tutaj

 

Pod Jabłoniami

Menu A
Przystawka: Bruschetta, pasta guacamole, czerwona cebula, pomidorki cherry
Danie główne: Lin, sos kurkowy, ziemniaczane gratin
Deser: Gruszka w winie Rosé, syrop pomarańczowy, płatki migdałowe, lody śmietankowe

Menu B
Przystawka: Filet z kaczki, karmelizowane jabłka, sos wiśniowo-winny
Danie główne: Polędwiczka wieprzowa, kopytka domowe, sos dyniowy, smażony jarmuż
Deser: Śliwki wędzone, orzechy włoskie, mus mascarpone

Rezerwacji stolika dokonać można tutaj

 

Warto wspomnieć, że w ramach ceny menu, każda zgłoszona w rezerwacji osoba dostaje do wyboru jeden z coctaili - Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub Mocktail Kinley Elderflower ZERO CUKRU.

Nie zapomnijmy również o dodatkowych zniżkach! Z pierwszej z nich skorzystać można w poniedziałki - podczas rezerwowania stolika wystarczy podać kod rabatowy RPON20, aby uzyskać rabat w wysokości 20 złotych. Druga dedykowana jest dla posiadaczy kart płatniczych VISA (których właściciel jest partnerem festiwalu) - opłacając taką kartą zamówienie otrzymać można rabat w wysokości 40 złotych!

Zapraszamy do spróbowania popisowych dań szefów kuchni!

Dodaj komentarz