2 lipca 2023 roku odbył się Festiwal Rybny "Rybkę na Zdrowie", który promował ryby słodkowodne z mazurskich jezior. Była to szesnasta edycja tego wydarzenia kulinarnego, które przyciągało wielu smakoszy i miłośników ryb.

Festiwal Rybny "Rybkę na Zdrowie" w Mikołajkach to cykliczna impreza, która odbywa się co roku. Organizowany jest w ramach święta miasta i propaguje zdrowy styl życia i dobre odżywianie oparte na produktach pochodzących z mazurskich jezior. Na specjalnych stoiskach przygotowywane są ryby pod różnymi postaciami, a potrawy można degustować.

Mazurski festiwal rybny w Mikołajkach to nie tylko okazja do spróbowania pysznych potraw z ryb, ale także do udziału w wielu ciekawych atrakcjach. Wśród nich były warsztaty kulinarne prowadzone przez znanych kucharzy regionalnych, którzy pokazywali, jak przyrządzać ryby na różne sposoby. 

Festiwal oferował także „rybne" aktywności dla wszystkich: konkurs na najlepszego sprawiacza ryb, pogawędki o rybach, rybactwie i rybnych kulinariach, lukrowanie słodkich sielawek, warsztaty kulinarne dla dzieci, mini koncerty szantowe zespołu „Zejman i Garkumpel” oraz występy taneczne mikołajskich grup dziecięcych i młodzieżowych (które trenują w Centrum Kultury "Kłobuk" pod okiem instruktorek z Ukrainy). 

 

Były m.in. pokazy kulinarne „Kuchnie Świata z polskich ryb”, gdzie można było skosztować różnorodnych dań z ryb z wielu krajów. Na stoiskach degustacyjnych można było również spróbować ,,łebskiego śledzika" z Miasta Łeby i poznać działalność Lokalnej Grupy Działania „Mazurskie Morze”.

Festiwal zakończył się uroczystym wręczeniem nagród dla kucharzy biorących udział w konkursach, przy okazji wręczono tez puchary dla zawodników regat organizowanych przez mikołajski MKŻ.

Operacja XVI Mazurski Festiwal Rybny „Rybkę na zdrowie” jest współfinansowany ze środków europejskich w ramach działania 4.2 „Realizacja lokalnych strategii rozwoju kierowanych przez społeczność”  w ramach Priorytetu 4 Zwiększenie zatrudnienia i spójności terytorialnej objętego Programem Operacyjnym „Rybactwo i Morze”.

XVI Mazurski Festiwal Rybkę na zdrowie"  został zrealizowany przy wparciu finansowym Samorządu Województwa Warmińsko - Mazurskiego w konkursie ,,Organizacja wydarzeń regionalnych promujących żywność naturalną, tradycyjną i lokalną dziedzictwo kulinarne Warmii i Mazur w 2023 r. 

Dodaj komentarz